Lek op een distributieleiding van de watermaatschappij
Wordt u geconfronteerd met een lek op distributieleiding van het water, dan schakelt u best onmiddellijk een gespecialiseerde lekzoekfirma in. De plaatsbepaling van het lek is vermoedelijk niet met het blote oog waar te nemen.
Lekdetectie met verschillende methodes
Voor het uitvoeren van zo een lekdetectie maakt Kanomeco gebruik van meerdere technieken/methodes
Betreft het een lek in een duidelijk afgebakende zone?
Akoestisch luistertoestel
Zo zal er in eerste instantie gezocht worden naar het lek met behulp van een akoestisch luistertoestel. Met behulp van dit luistertoestel (Terralog en/of LOG 1A) wordt dan op de diverse contactpunten (brandkranen, hydranten, afsluitkranen, …) geluisterd naar de aanwezigheid van een lekgruis.
Een lek veroorzaakt immers een trilling die zich via de waterleiding verplaatst. Met behulp van dit toestel kunnen wij vervolgens bepalen tussen welke brandkranen/hydranten het lek zich bevindt. Met behulp van een bodemmicrofoon kunnen wij vervolgens de locatie van het lek bepalen.
Hoe korter we ons bij het lek bevinden, hoe groter het lekgeruis wordt.
Korrelator
Indien de akoestische methode geen duidelijke indicatie geeft van de plaats van het lek, kan er een korrelator ingeschakeld worden. Bij deze techniek (elektroakoestische lekdetectie) worden er 2 zenders op de leiding (brandkranen) geplaatst. Deze zenden een signaal uit op de leiding. Ter hoogte van het lek worden deze signalen weerkaatst.
De ontvanger stuurt deze gegevens door naar een computer die vervolgens aan de hand van ingegeven parameters de exacte locatie van het lek bepaald. Om de exacte locatie van het lek te kunnen bepalen dienen er 3 parameters ingegeven te worden: type van de leiding, diameter van de leidingen, lengte van de leiding tussen de zenders. Het spreekt voor zich dat de accuraatheid van deze meting afhangt van de juistheid van de ingegeven parameters.
Elektroakoestische methode
Naast de elektroakoestische methode kan er eveneens gebruik gemaakt worden van traceergas. Dit is een gasmengsel op basis van stikstof/waterstof dat in de lekkende leiding geïnjecteerd wordt.
Met behulp van een gasdetector wordt gescreend waar er een verhoogde gasconcentratie wordt gemeten (en bijgevolg het lek zich bevindt). De locatie van het lek kan met deze methode exact bepaald worden.
Contacteer Kanomeco
Wenst u een afspraak voor de detectie van een lek op de leiding van het bluswaternet/brandleiding?
Is het niet duidelijk in welke zone het lek zich bevindt?
Ruismetingen
Zo zullen er in eerste instantie ruismetingen (ORTOMAT®) uitgevoerd worden. Deze (vooraf geprogrammeerde) toestellen worden op brandkranen, afsluitkranen geplaatst en meten de ruis op de leiding. In functie van de gemeten ruiswaarde kan bepaald worden in welke zone het lek zich vermoedelijk bevindt.
Akoestisch luistertoestel
Daarna zal er gezocht worden naar het lek met behulp van een een akoestisch luistertoestel. Met behulp van dit luistertoestel (Terralog en/of LOG 1A) wordt dan op de diverse contactpunten (brandkranen, hydranten, afsluitkranen, …) geluisterd naar de aanwezigheid van een lekgruis.
Een lek veroorzaakt immers een trilling die zich via de waterleiding verplaatst. Met behulp van dit toestel kunnen wij vervolgens bepalen tussen welke brandkranen/hydranten het lek zich bevindt.
Met behulp van een bodemmicrofoon kunnen wij vervolgens de locatie van het lek bepalen. Hoe korter we ons bij het lek bevinden, hoe groter het lekgeruis wordt.
Korrelator
Indien de akoestische methode geen duidelijke indicatie geeft van de plaats van het lek, kan er een korrelator ingeschakeld worden. Bij deze techniek (elektroakoestische lekdetectie) worden er 2 zenders op de leiding (brandkranen) geplaatst. Deze zenden een signaal uit op de leiding.
Ter hoogte van het lek worden deze signalen weerkaatst. De ontvanger stuurt deze gegevens door naar een computer die vervolgens aan de hand van ingegeven parameters de exacte locatie van het lek bepaald. Om de exacte locatie van het lek te kunnen bepalen dienen er 3 parameters ingegeven te worden: type van de leiding, diameter van de leidingen, lengte van de leiding tussen de zenders.
Het spreekt voor zich dat de accuraatheid van deze meting afhangt van de juistheid van de ingegeven parameters.
Traceergas
Naast de elektroakoestische methode kan er eveneens gebruik gemaakt worden van traceergas. Dit is een gasmengsel op basis van stikstof/waterstof dat in de lekkende leiding geïnjecteerd wordt.
Met behulp van een gasdetector wordt gescreend waar er een verhoogde gasconcentratie wordt gemeten (en bijgevolg het lek zich bevindt). De locatie van het lek kan met deze methode exact bepaald worden.
Wenst u een afspraak voor de detectie van een lek op een distributieleiding van de watermaatschappij?